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9/06/2013

Low-Cal Loco Moco/低カロリーロコモコ

Heres a little lighter, healthier and lower calorie version of the Hawaiian staple, the Loco Moco.
The "REAL" loco moco I ate in Hawaii was huge in portion, big beef pattie, fried egg all swimming in thick gravy sauce. Mmm...was good!
But I knew I had gained +2kgs after taking a bite of that...(delicious stuff tho!)
So here it is, my healthier twist on Loco Moco.

少しカロリー低めでヘルシーなロコモコを作ってみました!
日本で食べるロコモコ丼も食べたことありますが、
一回本場ハワイのローカルしか通わないお店でロコモコを食べたことがあります。
スーパー大サイズの発泡スチロールの箱に肉、米、目玉焼きとかなり高カロリーな
グレービーソースが大量に(X_x;)(もちろん美味しいんだけど...)
ロコモコは好き!でもカロリー気になる...という方に。
このレシピは少し身体に優しいロコモコです。

(Serves 2 people)
170g of minced chicken breast
150g of tofu 
1 tbsp of panko breadcrumbs 
Brown rice for 2 people
1/4 cup of water
1 stock cube
1 tbsp of flour
1 tbsp of oil
Salt and pepper
Green onions chopped
1 egg

(2人分)
鶏胸ひき肉 170g
豆腐 150g 
パン粉 大さじ1
玄米 2人分(お好みの量で)
水 1/4カップ
ブイヨンキューブ 1
薄力粉 大さじ1
油 大さじ1
塩コショウ 
ネギ 少々
たまご 1
In a bowl combine tofu, minced chicken, breadcrumbs, salt and pepper. 
(if you can, add a tiny splash of milk) Then mix by using your hands.
ボウルにひき肉、豆腐、パン粉を入れ塩こしょうをしっかりする。
(もしあれば牛乳を少しだけパン粉を濡らす程度で)

Form two patties. 
手で捏ねてハンバーグを2つ作る。

Drizzle some oil to the pan and cook the patties on medium heat.
油を少々フライパンにひきハンバーグを中火で炒める。

 When each side is golden brown, they are ready.
両面が茶色く色づいたら取り出す。シッカリ火は通すように!

Now in the same pan, drizzle a little bit of oil again and add flour then whisk 
until you don't see any lumps of flour. 
先ほどと同じフライパンに少しだけ油をひき薄力粉を入れる。
泡立て器でダマがなくなるまで混ぜる。

Now add water and stock cube. Keep whisking.
水とブイヨンを入れ混ぜる。

Let it foam and thicken. After a good thick consistency turn heat off.
火が通ってきたら少し濃くなるので若干ドロっとなってきたら火を止める。

Cook fried eggs.
Then on a plate, assemble brown rice, then chicken patty, fried egg then put gravy sauce
over it. Lastly sprinkle some green onions.
目玉焼きを作る。
更に玄米、ハンバーグ、目玉焼きの順番に乗せ先ほどのソースを上からかける。
最後にネギをトッピングする。

All done!
出来上がり。
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