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6/27/2013

和風オムライス Japanese Omurice

Omurice is usually made with ketchup rice with sauteed onions and diced chicken, but this is a Japanese twist on the dish. 

(Serves 1 person)
2 eggs
3 tbsp of milk (soymilk)
2 Shitake mushrooms sliced
1 Mentaiko sauce (spicy fish cod)
1/2 cup of cooked brown rice
1 tbsp of butter
1 tbsp of soy sauce
1 tbsp of mirin
1 tbsp of dashi powder
1 tbsp of ponzu
1/2 tbsp of corn starch dissolved in water
some spring onions and shredded nori

(1人分)
卵2
牛乳もしくは豆乳 大さじ2
しいたけ2 薄切り
明太子ソース(家に残っていた明太子パスタソースを使いました。もし明太子があれば皮から中身を取り出して使用する。)
玄米1/2合 出来合った状態の物を使用
バター大さじ1
醤油大さじ1
みりん大さじ1
ダシの素大さじ1
ポン酢大さじ1
片栗粉小さじ2 水で溶かしておく
ネギや海苔

In a heat pan, put on medium heat and melt butter. Put brown rice then the mentaiko sauce and mix.
When mixing, turn down to low heat.
熱したフライパンにバターを溶かし米を入れ明太子ソースを入れ混ぜる。
ソースを入れた後弱火にして混ぜる。


Set aside on a plate and form a round dome like this.
皿に炒めたご飯を移し丸く置いておく。

In a non heated pan, put soy sauce, ponzu, mirin, dashi powder and corn starch thats dissolved in water.
Slowly bring it to a light boil.
When the corn starch is heated, the sauce starts turning a little sticky when it forms little bubbles turn off the heat and set aside.
冷めたフライパンに醤油、ポン酢、みりん、ダシの素、溶かした片栗粉を入れ
ゆっくり沸騰させる。ぐつぐつとなってとろみが出てきたら火を消す。

In a bowl, crack two eggs and put milk, pinch of salt. (I use soymilk as usual)
卵を割り牛乳(豆乳)を入れて塩をひとつまみ入れる。

Mix the eggs, be careful not to mix it too much, maybe mix it about several times and leave the egg white blotches. 
卵を混ぜる時に白身や黄身を残しながら少しだけしか混ぜない。

In a well heated pan, drizzle enough oil, about 2~3 tbsp of oil. When the oil is heated as well,
put the egg mixture.  It should make a sizzling noise when egg is put in, if it doesn't, it means the oil and pan aren't heated enough. The pan should be on medium~low heat when cooking the egg.
Now "draw the number 8" in the egg using chopsticks. Leave it until the egg is cooked.
よく熱したフライパンに油を充分にひき
じゅ〜っと音がなるのを確認し卵を入れる。
卵を入れた後8の字を箸で描き半熟まで火が通るまでおいておく。
卵は弱火〜中で火を通してなるべく触らないのがポイントです。

Now gently SLIDE it onto the rice!
卵をご飯の上にフライパンから滑らせてのせる。
Put sauce on top, along with spring onions and some nori.
あんかけを上からかけ、ネギや海苔などをトッピングして出来上がり。





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